Предавање Александра Васиљевича Пашкова

Александар Васиљевич ПашковПоводом гостовања Александра Васиљевича Паскова у СЦГ, у марту 2006.

Пијаниста, педагог и директор Музичке школе у Петербуршкој области (Санкт-Петербург, Руска Федерација) недавно је продужио већ традиционално гостовање у СЦГ. Са овим врсним уметником и педагогом смо имали прилике да се упознамо у јуну 2005. када је позван да са својим сином Александром Александровичем Пасков (професором клавира на Конзерваторијуму у Мексику) одржи концерте, предавања и мајсторске курсеве.

Александар Васиљевич ПашковОбзиром да је тада постигнут велики успех код аудиторијума, и добијене одличне критике у штампи и од стране присутних музичара и педагога, Александар Васиљевич Пасков је позван да у марту 2006. учествује у раду жирија на „10.-ом Међународном фестивалу младих пијаниста“ у Шапцу, и да настави серију концерата, мајсторских курсева и предавања у Шапцу и Београду.

Концерти и предавања су одржани у МШ „Михаило Вукдраговић“ у Шапцу, у „Руском дому“ и ОМШ „Јосиф Маринковић“ у Београду са којом су остварени и конкретнији планови у вези даље сарадње.

Александар Васиљевич Пашков18.03.2006. у ОМШ „Јосиф Маринковић“ је одржан час слушања музике и концерт-предавање за професоре и ученике у Београду.

Час слушања музике био је намењен ученицима старијих разреда (В и ВИ разред), и био је заснован на слушању дела ЈС Баха и Шопена Ф. у извођењу А.В. Паскова. Рад са ученицима током овог часа био је интерактиван, тј ђаци су уз помоћ познавања стилова и фактуре препознавали аутора и дело и упознавали се са дотад непознатим њиховим композицијама.

Александар Васиљевич ПашковКада је реч о предавању, оно је било намењено не само за педагоге и ђаке са клавирског, већ и педагоге и ђаке са осталих одсека. Са пуно енергије и жара професор А.В. Пасков је преносио своја знања из области клавирске технике (педализација, артикулација, важност познавања механике инструмента за добијање тона – акустички легато); али и музике уопште (огромна важност континуираног слушања музике преко носача звука и уживо, ради сагледавања циља коме млади извођачи треба да стреме; важност развијања мелодијског слуха [звук као линија у времену и простору] и хармонског слуха [певање у хору]; основи композиције и импровизације за ђаке). Већи део излагања је био пропраћен музичким примерима у извођењу професора Паскова, али и експерименталним радом са ученицима ОМШ „Јосиф Маринковић“. Излагање је изазвало велико интересовање код присутних, који су то и потврдили бурним и дуготрајним аплаузом.

Овакав утисак је имала и директор Школе, која се захвалила професору АВ Пасков и позвала га на даљу сарадњу обзиром на обострану жељу за разменом педагошких искустава.

Александар Васиљевич Пашков

КОНЦЕРТ – ПРЕДАВАЊЕ
А.В. Паскова 18.03.2006.
у МШ „Јосиф Маринковић“

 1. Слушати један звук док не одзвучи, угаси се и оде у тишину. Један звук који траје је већ музичка линија, као глас певача
 2. вежба за педал
 3. основе композиције и импровизације
 4. игра буриме и музичке жмурке
 5. слушање музике (најважнија активност)
 6. певање у хору
 7. солфеђо – веома важан предмет
 8. клавир као жичани инструмент
 9. волети свој инструмент (штимовање!)
 10. заборављање на себе у току свирања, не губећи контролу над извођењем
 11. мислити на Музику за време шетње, мировања, пред сном и стално је (или јако често) мисаоно преслушавати
 12. експерименти – звучи клавир на коме је затворена клавијатура – резонанца са другог клавира
 13. акустички легато (Скрјабин, прелид за леву руку)

Музичка школа "Јосиф Маринковић"

Крунска 8 11000 Београд Телефон: (011) 3236 504 Е-маил: muzicka@josifmarinkovic.edu.rs